Ze wszystkich odmian, oprócz Muskata, udało się wytworzyć wino. Naturalnie wino gronowe bez żadnych dodatków, nie licząc minimalnego dosłodzenia.. Są to na razie ilości niewielkie, ale i te wskazują , że można w naszej okolicy uzyskać poprawne, a nawet dobre jakościowo wino. Szczególnie chwalony jest charakterystyczny dla każdej odmiany aromat.. Niewielką wadą jest podwyższona kwasowość, ale ta cecha jest czasem pożądana szczególnie w winach białych.
W 2016 roku, czyli w 12 roku uprawy, możemy mówić o nabyciu jakiegoś elementarnego doświadczenia. W zasadzie opanowaliśmy zimowe i wiosenne przymrozki i winnica odpłaca się kilkuset litrami dobrego, jak mówią znajomi, wina.
Na podstawie naszych skromnych doświadczeń można przyjąć, że z jednego krzewu winorośli można otrzymać do 2 litrów dobrego wina, ale w trzecim, a najpewniej w czwartym roku uprawy i pod warunkiem , że nie wystąpią anomalia pogodowe. Pomijamy tutaj kwestię rozstawu nasadzeń i dodatkowej osłony na zimę.
Materiały i sprzęt do wytwarzania wina stosunkowo łatwo jest kupić i to w Polsce, w naszym rejonie najlepiej w sklepach internetowych, euro-win.pl, czy też winiarz.pl. Wyrabianie wina jest kosztownym zajęciem i na sam podstawowy sprzęt do winiarni trzeba zarezerwować kilka tysięcy zł. Gromadzenie sprzętu rozkłada się jednak w czasie i skraca okres oczekiwania na pierwsze wino, co i tak wymaga nieprzebranych pokładów cierpliwości.
|
|
ZAWARTOŚĆ
‣ Strona główna
‣ Historia
‣ Odmiany
‣ Wino
‣ Zdjęcia
|